Claudicatio intermittens (vaatvernauwing / etalagebenen

Haptonomie kan helpen om op een andere manier om te gaan met jezelf, een ziekte, een kwaal of met een ander. Haptonomie maakt je bewust van je eigen gevoel en van wat het lichaam je te vertellen heeft, je leert beter naar jezelf te luisteren. Op deze manier leer je meer je eigen mogelijkheden, grenzen en beperkingen kennen, keuzes te maken en richting te geven aan jezelf, waarbij je durft te vertrouwen op je eigen goede gevoel.

Fysiotherapie op haptonomische basis

Vaak slaan wij geen acht op de signalen van ons lijf, we luisteren niet naar onze gevoelsmatige behoeften, waardoor je vaak ongemerkt spanningen of blokkades opbouwt. Veel voorkomende klachten zijn: hoofdpijn, slecht slapen, slecht kunnen concentreren, rugpijn, vermoeidheid en lusteloosheid.
Haptonomie is een van de wegen waarlangs men kan bereiken dat bewuster wordt omgegaan met het eigen gevoel. Hierdoor gaat men beter voor zichzelf zorgen, wordt duidelijker tegen zichzelf en tegen anderen, en gaat anders om met spanningen waardoor klachten kunnen verminderen of verdwijnen.
Zo kan bv. een patiënt met pijn leren om anders met zijn pijn om te gaan. Hij leert inzicht te krijgen hoe je een klachtenpatroon onbewust in stand kunt houden. Daarnaast leer je signalen herkennen die vaak aan het ontstaan van een klacht of blessure voorafgaan.
In een drietal ontmoetingen wordt er kennis gemaakt met de basisprincipes van de haptonomie,
waarbij de patiënt zijn eigen mogelijkheden en eventuele blokkades aan den lijve kan ervaren.
Hierna bepaalt de patiënt zelf of hij ermee door wil gaan.

Haptonomische zwangerschaps begeleiding

Door natuurlijke en liefdevolle aanrakingen komt al voor de geboorte op een speelse en warme manier contact tussen ouders en kind tot stand.
De moeder wordt fijngevoeliger gemaakt voor haar eigen lichaam. Ze leert te vertrouwen op haar eigen goede’ moedergevoel ‘.
Als partner mag je ontdekken hoe je de moeder kunt ondersteunen, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de geboorte (het opvangen van de weeën en de pijn.)
Op deze manier is een gezamenlijke beleving van de zwangerschap en de geboorte mogelijk, waarbij jullie samen letterlijk en figuurlijk ruimte maken voor jullie kindje. Het kindje kan dan komen in zijn of haar eigen tijd en ritme.
De begeleiding wordt per ouderpaar gegeven en kan beginnen vanaf het moment dat de bewegingen van het kindje meestal goed voelbaar zijn zo tussen de 20ste en 24ste week van de zwangerschap. In totaal zijn er vijf ontmoetingen waarvan één na de geboorte.

www.haptonomie.com