Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie houdt zich bezig met de spieren van de buik, het bekken en de onderrug. Deze spieren spelen een rol bij de houding en het bewegen. Ook ondersteunen ze onder andere de buikorganen en helpen ze mee het bekken en de onderrug stabiel te houden. Daarnaast hebben deze spieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. Door verkeerd gebruik van de spieren of door beschadigingen kunnen klachten ontstaan.

Klachten in het gebied van het bekken, de buik en de bekkenbodem komen voor bij zowel vrouwen, mannen, kinderen en ouderen.
Klachten waarmee u bij de bekkenfysiotherapeut terecht kunt zijn o.a.:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
  • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
  • Pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
  • Begeleiding bij operaties in de onderbuik;
  • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
  • Begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling.

Bekkenfysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie en wordt gegeven door fysiotherapeuten die door een aanvullende opleiding zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten in het gehele gebied van buik, bekken en lage rug.

Voor verdere informatie.

Nieuw bij Pro Vita: laagdrempelig spreekuur voor ongewenst urineverlies

Ongewenst urineverlies, oftewel incontinentie komt veel voor. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel behandelingen om het probleem van ongewenst urineverlies op te lossen. Bij  Pro Vita is er maandelijks een spreekuur waar u laagdrempelig terecht kunt voor advies, met of zonder verwijzing van uw huisarts.

Om incontinentie te verhelpen kan bekkenfysiotherapie in sommige gevallen goed werken. Bij vrouwen kan het plaatsen van een ring (pessarium) zinvol zijn, soms is een medicament de aangewezen behandeling of kan een operatie een oplossing bieden. Daarnaast zijn er ook verschillende incontinentiematerialen.

Spreekuur
In samenwerking met de afdeling Urologie van VieCuri is er elke eerste dinsdag van de maand in Gezondheidscentrum Pro Vita een spreekuur van een gespecialiseerde verpleegkundige. Het spreekuur wordt gehouden van 8.30 uur tot 12.30 uur. Deze verpleegkundige zal vervolgens een advies geven aan uw huisarts. De huisarts bespreekt dit advies met u en besluit samen met u over eventuele behandelingen.

Afspraak maken
U kunt voor dit spreekuur een afspraak maken op maandag tot en met vrijdag van 8.30u tot 17.00u op telefoonnummer: 077-3206833. U kunt zich ook aanmelden via email: incopoli@viecuri.nl. Vermeld hierbij dat het gaat om een afspraak in Pro Vita, Reuver. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig en er zijn ook geen extra kosten aan verbonden. De spreekkamer is op de begane grond in één van de kamers van VieCuri.

Onze bekkenfysiotherapeut, Winnie Vliegen-Salden, is aan dit project verbonden. Zij neemt, indien nodig, de bekkenfysiotherapeutische begeleiding voor haar rekening.